Kva skjer i Vest-Telemark?

Frekke viser og Erotiske Folkeæventyr i Årestoga

Frekke viser og Erotiske Folkeæventyr i Årestoga frå Vest-Telemark.no
Raulandsakademiet as Akademiet 2, Rauland 3864 Rauland
 
Onsdag 26. april 20.00 – 21.00
 
FREKKE VISER OG EROTISKE FOLKEÆVENTYR
I denne forestillingen vil Torstein Andersen fortelle muntlige utgaver av tradisjonelle erotiske folkeeventyr oversatt til trøndersk. Elfi Sverdrup vil synge tradisjonelle norske erotiske og ”frekke” folkeviser basert på arbeid med kvedartradisjon og egen innsamling gjennom 35 år.

Tabuemner har til alle tider avlet fantasifulle viser og historier. Det er lenge siden svenskene ga ut boka ”Fula visboken” og ”Erotiske folkeeventyr” (Asbjørnsen& Moe / Nauthella) kom ut her i Norge. På folkemunne har de erotiske folkeeventyrene og de frekke visene alltid vært svært levende, til tross for at de har levd en skjult tilværelse. Sangtradisjonen er gammel, og ble ofte ført videre av kvinner. Nå er deler av den muntlige tradisjonen i ferd med å gå tapt. Det er på tide at noen levendegjør denne del av norsk kulturhistorie, og ikke lar den bli liggende nedstøvet i arkivskuffer og magasiner. Den er interessant, kontrasten mellom det folkelige og enkle, som er rett på sak, kontra dagens bruk av elektronikk og støy som tar fokus bort fra teksten.
Eventyret om ”Slarren og skosålen” ble fortalt av Ivar Aasen til Asbjørnsen. Noen av visene er funnet i arkiver. Resten er lært bort av én husmor, én vokalist, én NRK-redaktør, én håndarbeidslærer, to forfattere, én lausarbeider, én akt-modell, én bankfunksjonær, én kvedar og én kommunearbeider.

Arr. Folkeakademiet Rauland
Billett: kr. 200,- / kr. 100,- studentar
 
Henta frå Facebook. Gå til arrangementssida.